Facebook Zaman Tüneli Nedir?

Kategori : Güncel - Etiketler :, , , , , , , - Tarih : 02 Ocak 2012

2.801 defa okundu
FaceBook ta paylaş

Facebook‘un dünya çapında yavaşça kullanıma açtığı yeni Zaman Tüneli görünümü,

Facebook hesabınızda geçmişteki etkinliğinizi ve yaptığınız önemli şeyleri tekrar ortaya çıkararak onu bir albüm haline getiriyor.

Facebook’un standart profil görünümünün yerini alan Zaman Tüneli, yeniden eskiye doğru Facebook’ta paylaştığınız içerikleri sıraya diziyor ve bunları çift sütunlu bir görünümde size ve arkadaşlarınıza sunuyor. Liseden mezun olduğunuz tarih, evlilik tarihiniz, işe başlamanız, çocuk sahibi olmanız gibi hayatınızdaki tüm önemli noktalar, Zaman Tünelinizde görünüyor (tabi ki bu bilgileri girdiyseniz). Zaman tünelinde geriye giderek önemli etkinlikler için fotoğraflar ekleyebiliyor veya ortadan kaldırmak istediğiniz bir paylaşımı silebiliyorsunuz.

Zaman Tüneli, Facebook içerisinde dolaşmada yepyeni bir deneyim sunsa da, birtakım gizlilik sorunlarıyla beraber geliyor.

Zaman Tüneline geçiş ve Zaman Tünelinin temelleri

Zaman Tüneli, size üç yolla açılıyor: Zaman Tünelinizi dilerseniz şimdi, www.facebook.com/timeline adresine giderek etkin hale getirebiliyorsunuz. Veya Facebook giriş sayfanızda etkinleştirme bağlantısı çıkana kadar bekleyebiliyorsunuz. Hiçbir şey yapmadığınızda ise Facebook, bir süre sonra hesabınızı otomatik olarak Zaman Tüneli’ne aktarıyor. Her seçenekte ise Zaman Tüneliniz etkin hale gelmeden önce onu gözden geçirmek için 7 gününüz bulunuyor.

Zaman Tünelinin temelleri

Zaman Tünelini ilk açtıığınızda yeni profilinizi hemen paylaşmak veya öncelikle düzenleme yapmak arasında bir seçim yapıyorsunuz. Düzenleme yapmayı seçtiğinizde, bu işlemi en fazla 7 gün içinde tamamlamanız gerekiyor. Ancak bu süre, size fazlasıyla yetecektir.

Zaman Tünelinin üzerinde “kapak fotoğrafı” olarak adlandırılan büyük bir fotoğraf yer alıyor. Bu fotoğrafı siz belirliyorsunuz. Fotoğrafın sağ alt tarafında ise Bilgilerini Güncelle, Yaptıklarının Dökümü ve ayarlar düğmesi yer alıyor.

Bilgilerini Güncelle“, sizi temel profil bilgilerinizi düzenleyebileceğiniz bir sayfaya yönlendiriyor. Burada işiniz, eğitiminiz, iletişim bilgisi, yaşadığınız yerler, ilişki durumları gibi bilgileri girebiliyorsunuz. Burada göreceğiniz bilgiler, Facebook profilinize eklediğiniz bilgi miktarına göre değişiyor.

“Yaptıklarının Dökümü”, Kapak Fotoğrafının ötesi

Yaptıklarının Dökümü

Bu seçeneğe tıkladığınızda, Zaman Tüneli tüm etkinliğinizi yıllara göre düzenleyerek gösteriyor. Burada arkadaşlarınızın Zaman Tüneline yazdığınız yorumları görebiliyor, sizin Zaman Tünelinize yazılan yorumları görebiliyor, arkadaş olma güncellemelerini, paylaştığınız fotoğraf ve bağlantıları, etiketlendiğiniz fotoğrafları görebiliyorsunuz. En sağdaki seçenek ise bu öğeleri filtrelemenize izin veriyor.

Yaptıklarının Dökümü sayfası, her gönderinin yanında ayarlayabileceğiniz bir gizlilik seçeneği de sunuyor. İlk sütunda belirli bir gönderinin kim tarafından görülebileceğini seçiyorsunuz. İkinci sütunda ise öğenin Zaman Tünelinizde görünüp görünmeyeceğini belirliyorsunuz.

Kapak Fotoğrafının ötesi

Kapak fotoğrafının hemen altında yaşadığınız, okuduğunuz ve çalıştığınız yer gibi profil bilgilerinizi göreceksiniz. Bir de bazı fotoğraflardan oluşan ve arkadaş listenizi göreceksiniz. Yeni harita uygulaması ise nerede yaşadığınızı ve Facebook ile paylaştığınız diğer konum bilgilerini gösteriyor. En sonda ise beğendiğiniz sayfaların bir listesi yer alıyor.

Aşağı ok düğmesine tıkladığınızda, Zaman Tünelinize eklediğiniz Open Graph uygulamaları görünüyor.

Yeni durum kutucuğu ile hayatınızdaki önemli gelişmeleri ekleme

Zaman Tünelinin üst kısmının hemen altında bulunan durum kutucuğu, bir yenilik içeriyor. Hayatınızdaki Önemli Gelişme düğmesine basarak eğitiminiz, aileniz, ilişkileriniz, ev ve yaşamınız (satın aldığınız ev, araç, vs.)

Paylaşırken gizliliğe dikkat edin

Paylaşırken gizliliğe dikkat edin

Yeni durum kutucuğunu kullanırken, her paylaşımda bulunduğunuzda gizlilik ayarlarını kontrol edin. Yeni içerikleri dilerseniz herkese açık (tüm dünyaya), sadece arkadaşlara açık veya sadece bazı arkadaşlarınıza açık hale getirebiliriniz.

Durum kutucuğunun altında Facebook etkinliğinizin kutular şeklinde yer aldığını göreceksiniz. Sayfanın alt tarafına kayarak Facebook’da tüm yaptıklarınızı görebilirsiniz. En sağ tarafta ise belirli ay ve yılların bir çizelgesini göreceksiniz. Buradan bir tarihe tıkladığınızda, tıkladığınız tarihteki etkinliğiniz gösterilecektir.

Zaman Tünelinizde aşağıya doğru kaydıkça, ekranın üst tarafında bir araç çubuğu belirecektir. Buradaki açılır menüler ile istediğiniz bir tarihe gidebilirsiniz.

Kapak fotoğrafınızı seçin, görünürlüğünüzü sınayın

Kapak fotoğrafınızı seçin

Zaman Tünelinin en etkileyici özelliklerinden biri de profilinize ekleyebildiğiniz dev boyuttaki kapak fotoğrafı. Kullanıcılar sizin sayfanıza geldiklerinde ilk olarak bu fotoğrafla karşılaşırlar. Bu fotoğraf ilk başta boş olacaktır, ancak farenizi alan üzerine sürükleyerek bir fotoğraf ekleyebilir veya albümlerinizden bir fotoğraf seçebilirsiniz. Bu fotoğrafın profil fotoğrafınız gibi herkese açık bir hale geleceğini unutmayın.

Görünürlüğünüzü sınayın

Kapak fotoğrafınızı da seçtikten sonra sıra Zaman Tünelinizin neye benzediğine bakmaya ve belki de geçmiş etkinliklerinizden bazılarını eklemeye geldi. Ancak başlamadan önce profilinizin herkese açık olarak nasıl göründüğüne göz atmanızda fayda var.

Bunun için kapak fotoğrafının sağ alt tarafındaki çark simgesine, açılan menüden “Başkasının Gözünden Gör” seçeneğine tıklayın.

“Zaman tünelin abonelerin dahil, herkese açık bu şekilde gözüküyor” başlığı altındaki ilk cümle içerisinde geçen “Herkese açık” kelimesine tıklayın. Burada, herkese açık olarak görtülenmesini istemediğiniz bilgileri yanındaki “X” işaretine tıklayarak kaldırabilirsiniz.

Zaman Tünelinizi düzenleyin

Zaman Tünelinizi düzenleyin

Profilinizin başkalarına nasıl göründüğüne baktıktan sonra normal Zaman Tüneli görünümüne geçin. Aşağı doğru kayın ve geçmişteki etkinliklerinizi inceleyin. Facebook, Zaman Tünelinize birçok bilgi ekliyor ve bu konuda oldukça başarılı olduğunu söylemeliyiz.

Fareyi Zaman Tünelinin ortasındaki dikey çizginin üzerine getirdiğinizde farenin “+” işaretine dönüştüğünü fark edeceksiniz. Bu sırada tıklayarak istediğiniz bir tarihe, istediğiniz bir olayı ekleyebilirsiniz.

Geçmişinizde artık paylaşmak istemediğiniz bir şey bulursanız, fareyi paylaşımın sağ üst tarafına getirin ve kalem simgesine, ardından “Zaman Tünelinde Gizle” seçeneğine tıklayın.

Eğer tüm eski gönderilerinizi arkadaşlarınızdan gizlemek istiyorsanız, Facebook’un sağ üst tarafındaki ok düğmesine, ardından Gizlilik Seçeneklerine tıklayın. Açılan sayfada “Eski Gönderilerinin Hedef Kitlesini Sınırla” seçeneğini bulun ve hemen sağındaki bağlantıya tıklayın. Açılan pencerede “Eski Gönderileri Sınırla” düğmesine tıklayın.

Zaman Tünelinizde gezinirken, tatildeyken paylaştığınız bir video gibi geçmişte vurgulamak istediğiniz bazı hatıralarınız olabilir. Bunun için fareyle paylaşımın sağ üst tarafına gelin ve yıldız simgesine tıklayın. İçeriğiniz Zaman Tünelinin iki sütununu da kaplayacak şekilde genişleyecektir. Eski haline getirmek için yıldız simgesine tekrar tıklamanız yeterlidir. Facebook, mezuniyet, yeni iş, evlilik gibi olayları otomatik olarak vurgulamaktadır.

Fotoğraf, doğum yeri, tartışmalar

Fotoğraf ekleyin

Zaman Tünelinizde gezinirken önemli etkinliklerinizin herhangi bir fotoğrafa sahip olmadığını fark edebilirsiniz. Zaman Tüneli ile dilerseniz bu etkinliklere fotoğraf ekleyebilirsiniz.

Doğum yerinizi kontrol edin

Doğum yerinizi eklemek zorunda değilsiniz, ancak Facebook doğum yerinizin yaşadığınız yer ile aynı olduğunu düşünüyor olabilir.

Zaman Tüneli tartışmaları

Zaman Tünelinin ve yeni “Yaptıklarının Dökümü” sayfasının Facebook’ta ne kadar paylaşımda bulunduğunuzu göstermesi, gerçekten de harika bir özellik. Bu sayede gizliliğe önem veren kullanıcılar, ne paylaştıklarını bir bakışta görebilir ve artık paylaşmak istemedikleri içerikleri kolaylıkla silebilir.

Ancak yine de düşünmeniz gereken bir nokta var. Facebook, sağlık geçmişiniz gibi çok kişisel bilgileri paylaşmanıza izin veriyor. Bazı kullanıcılar, bu verileri arkadaşlarıyla paylaşmaktan keyif duyacaktır, ancak yine de hakkınızdaki benzer detayların Facebook’un sunucularında kalmasını istediğinizden emin olmalısınız.

Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yaz

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız lazım.

Facebook Sayfamızı Beğen

Menü